İş Kazaları Davaları ve İş Kazası
- Mete ŞAHİN
- 18 Oca 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 24 Eki 2024
İŞ KAZASI NEDİR ?
İş kazası, işyerinde veya işin yürütümü sırasında gerçekleşen, işçinin ölümüne veya beden bütünlüğünün ihlaline yol açan olaydır. İşçinin ölümü veya yaralanması ile sonuçlanan iş kazası nedeniyle işverenlerin tazminat sorumluluğu gündeme gelir. Bu kapsamda işçiler, iş kazası nedeniyle uğradıkları maddi ve manevi zararın tazminini işverenden iş kazası davası yoluyla talep edebilmektedir. İş kazaları konusunda ülkemizde son yıllarda yapılan çalışmalarla birçok kanuni önlem alınsa da maalesef ülkemizin kanayan yaralarından biridir.
İŞ KAZASI SONRASI YAPILMASI GEREKENLER
İş kazaları sonrasında öncelikle olarak tedavi sürecinde hastanede mevcut durumun iş kazasından kaynaklandığı epikriz raporunda mutlaka iş kazasından kaynaklı olarak mevcut tedavinin yapıldığı işçi tarafından hastaneye bildirilmelidir.
İşçinin işverene ait işyerinde bulunduğu sırada uğradığı her türlü bedensel veya ruhsal zararlar iş kazası sayılır. İşçinin ne şekilde yaralandığı yahut vefat ettiğinin önemi yoktur. Yargıtay kararlarına göre işçinin iş yerinde geçirdiği kalp krizi ve sair hastalıklar sebebiyle vefat etmesi de iş kazası sayılmaktadır.
İŞ KAZASI SONRASI AÇILACAK DAVALAR NELERDİR
İş kazası sonrasında işçinin tazminat davası ve şikayetçi olması halinde ceza davası açılacaktır. İşçi maluliyet oranı, uzuv kaybı ve sair kriterlere göre tazminat alma hakkına sahiptir. Tazminat davalarında zamanaşımı iş kazası tarihinden itibaren 10 yıldır. iş kazası nedeniyle bir ceza davası açılmışsa ve ceza davasının “dava zamanaşımı süresi” daha fazla ise, iş kazası nedeniyle tazminat davasında da ceza davası zamanaşımı süresi uygulanır. Mevcut koşullarda zamanaşımı süresi mutlaka takip edilmelidir.
TAZMİNAT DAVALARINDA TALEP EDİLECEK HAK KAYIPLARI
İşveren İş kazası sonucunda ortaya çıkan zararı tazmin etmekle yükümlüdür. İş kazası nedeniyle maddi tazminat davasında Türk Borçlar Kanunu’nun haksız fiile ilişkin tazminat hükümleri uygulama alanı bulmaktadır. Buna göre ölüm veya bedensel zarar halinde işçi ve işçinin yakınları tarafından iş kazası tazminat davasında talep edilebilecek maddi tazminat kalemleri TBK’nın 53 ve 54. maddelerinde düzenlenmiştir.
İşçi, iş kazası nedeniyle bedensel zarara uğraması halinde aşağıdaki zarar kalemlerini iş kazası davasında maddi tazminat olarak talep edebilmektedir: Tedavi giderleri Geçici olarak çalışamadığı döneme ilişkin kazanç kaybı İş kazası nedeniyle sürekli iş göremezliğin ortaya çıkması halinde bundan doğan kayıplar. Ekonomik geleceğinin sarsılmasından doğan kayıplar.
İŞ KAZASI GEÇİREN İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILMASI MÜMKÜN MÜ?
İş Kazası Geçiren İşçinin İşten Çıkarılması, 4857 Sayılı İş Kanununun 25. Maddesinde yazılı hallerden birine girmesi halinde mümkündür. İşçinin işveren tarafından hangi hallere dayanılarak haklı fesih yapabileceği haklı fesih yazımızda ve haksız fesih yazımızda değerlendirilmiştir. Aksi durumda sırf iş kazası geçirdiğinden bahisle işçinin iş akdine son verilmesi mümkün değildir.
İş Kazaları Davaları ve İş Kazası durumunda hak kaybı yaşamamanız adına bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederiz.
Comments